Friday, June 16, 2006

I am Back!!!: Glimpse of Merapi

The Fiery Merapi
(F6.3, 20 sec at 11 pm 10 June 2006)


Just arrived home at 10.30pm. This entry is to share 2 early photos to ease Paul's ailment. Paul has been dying to see them.


Cloud of Destruction
(Wedhus Gembel)

22 comments:

mynn said...

amazing seeing the shots. cant wait to see more. nice day and night shots.

Izhal said...

ini jeles betul ni doktor Azmi... gambar gunung tu waktu malam lawa dan gerun... composition simple and nice... kalau ditinggikan sikit contrast pakai photoshop ke apa2 software saya gerenti lava tu nampak cerh habis...

2nd picture tu pyroclastic (sori, no spell check) flow ke??? wedhus gembel tu apa??? angle pun bagus ni... nasib baik doktor duduk sebelah sini, kalau dok sebelah kanan lagi tak dapat gambar lawa macam ni... kiri destruction, kanan calm and serene...

Ikelah said...

The image and outline gets darker due to sofeware compression. The outline of the mountain should be clearer in the original image file.

mynn
just arrived and gotta work today, editing with my cheap notebook will not show actual high quality visual image.

izhal
wedhus gembel tu hot cloud, 3000 deg celcius panasnya. this hot larva wedhus gembel=pyroclastic flow.

reporters from kompas duduk dengan saya. the rest bawah lagi, tak naik ke atas. ini pagi sebelum mobile clinik. i was stationed to Merapi for 4 days 3 nights, tidur di sana untuk membantu mangsa Merapi.

Paul Moss said...

Welcome back. I wish I can give some very harsh comments to satisfy my rasa dengki but the images are both perfect. When the composition is perfect, the image quality, exposures, filters, lens are secondary which nevertheless in this case did not dissapoint me. Like M Yamashita used to say, to get a good image, patience, many shots, a good vision and of course luck are the important elements. I think this time you have them all because the second image is as good as any national geographic photo.

pycnogenol said...

WOW!!!! Perfect pictures with perfect and positive comments from usually-hard-to-please Paul Moss. CONGRATULATIONS.

Welcome back!!!

dr in the house said...

*drroza mengesat air-mata gembira-sedih-terharu selepas menatap komen Paul Moss yang sungguh-sungguh luar-biasa*

Lepas ni susah ler ikelah nak maintain std supaya mendapat reviews yang sewaktu dgn nya!

kenakelayan said...

Wow. Beautiful and scary photos. Takutnye. Dua2 macam Lord of the Rings.

mama sarah said...

SElamat kembali ke tanahair.

Waaahh, tabik spring to ikelah for the charitable & dangerous mission. Tidak kurang juga tabik gambar2 yang bagi saya hidup.

terlalu hebat gambar2 sehinggakan Paul Moss pun tersasul bahasa melayu.

easylady said...

masaallah cantiknya!background awan tu biru.Betulke?Kalau people like me ambik gambaar sure nampak kelabu aje!How was the mission? Kak roza, vigil mode dah switch off.

ayumi_of_mirkwood said...

Salaam..
Those pictures are beautiful and scary at the same time..

Ikelah said...

paul
Thanks for the unexpected complement. Anyway those are not my best shots. I was in a hurry to post those 2 pictures. I'll post them later.

pycno
Thanks. The first pic degraded after file compression.

DITH
Thanks
Nanti I beri saputangan lain. ;)

Kenakelayan
Thanks. Nanti saya poskan yang lebih menakutkan

mama sarah
Thanks. Paul moss fenin sikit sebab dia pernah ke sana tetapi tidak berpeluang mendapatkan 'moment.'

easylady
Thanks
Sememangnya biru di hari yang baik. Pada hari kedua saya di sana ia kurang biru kepana terdapat awan putih yang halus.
Mission was a success. walaubagaimana pun saya ingin kembali ke sana membantu jika berpeluang.

ayumi
Wassalam. Thanks... nanti saya masukkan yang lebih scary. ;)


Assalamualaikum,
I'll placing copyrights watermarks on images after this. Ini kerana tracing counter menunjukkan seolah-olah ada orang luar biasa yang masuk dan mungkin mengambil gambar untuk dijual. Kepada rakan-rakan blog, e mail saya jika inginkan gambar untuk kegunaan peribadi. Saya akan menghantar gambar yang tidak ada tulisan copyright. harap maaf.

Mama Sarah said...

Just shows how good your photos are! I don't mind watermarks.

Panglima said...

haa... letak watermarks!!! bagus.. kalau tak dema ni syok mencilok aje keje.

mynn said...

alamak, baru je nak curi gambar ikelah:)
only joking about stealing your pictures, but i will steal ideas.

i'm looking forward to your watermark designs ...

Izhal said...

sory dr azmi, but i havent followed the news in month... i heard that merapi only claimed 2 victims, which both are volunteers hiding in the bilik kebal... betul ke? or did you treat many more???

Ikelah said...

mama sarah
thanks. kalau nak yang tak de photomarks, just e mail me or roza. yang i tak mahu mereka jual and claim theirs.

panglima
hehehe...

mynn
ini free punye... design mereka.... kita customise sikit je

kalau u nak yang tak de photomark... just e mail me...no charges ;)

izhal
yang mati 2 orang, tetapi bagaiman mereka yang sakit kera duduk di camp dan masuk bulan ketiga. bagaimana hasil tanaman mereka. they have to travel ablut 10 km to and fro daily to attend their crops and herds. ramai yang tak boleh tiduk, blood pressure naik, sakit lutut dan badan.... yang hidu debu dan habuk merapi yang acidic.... dust contains sulphur etc.its a slow on going process. yang terbakar kerana hot cloud change direction dan tak sempat lari.

so far tak ada cases burns kerana hot lava or hot cloud except the one in the news. yang banyak respiratory symptoms, stress-anxiety, skin and rheumatism.

azahar said...

tajam sekali gambar yg dr ikelah rakamkan.ia menceritakan segala2nya.alangkah baiknya jika saya dapat ke sana.melihat dgn mata sendiri.merasai pengalamannya, susah senangnya.
saya setuju dgn copyright mark tu.gambar2 sebaik ini ada nilai komersialnya. sbb tu setiap gambar & artikel yg tersiar dlm penerbitan nstp dilindungi.maksudnya kalau nak, kena bayar harganya.

Ikelah said...

terima kasih.

saudara tidak memohon ke untuk membuat liputa kesan gempa, erupsi merapi dan peranan NGO Malaysia di sana?

jurugambar asing tidak kelihatan di tempat yang strategik. mereka duduk di bawah dan tidak menunggu lama untuk menanti 'momen'.

afie911 said...

Yup, the 1st thought was, eh eh macam LOTR. But then, it became really scarry to think of those innocent people living in such close proximity to a potentially disastrous area. I pray that Allah is with them always. Jealous juga tengok Ikelah there. Semoga kami soon-to-be-doctors ni akan mempunyai semangat juang yg kuat mcm Ikelah, to give great services with no charge sincerely! =)

azahar said...

masalahnya di sini, kami ada territory masing2 yang perlu dijaga.tak boleh langgar sempadan.jadi area saya hanyalah sukan.
ada rakan setugas buat liputan disana.itupun tak lama.rasanya 2 minggu aje.biasanya mereka ikut serta dlm misi mercy (dr jemilah), PBSM, ATM.
bab jurugambar media ni, mereka ada dateline yg perlu dikejar.gambar harus dihantar segera ke pejabat.begitu juga beritanya.
lain dgn agensi media asing spt reuters, afp & ap banyak hired pro-photographers.mereka hanya bayar gambar.gambar mereka memang sharp.ada juga org kita yg kerja dgn mereka.
pada saya dr paling beruntung kerana berada pd lokasi & masa yg tepat ketika merakamkan gambar2 merapi tu. spt semua gambar yg dr ambil, tinggi nilainya, jadi sudah pasti mahal harganya.jadi saya tak hairan ada org yg masuk dlm blog dr, ambil gambar2 tanpa izin.kira curilah tu.

Ikelah said...

afie
When you are there,the worry and afraid just disappeared. As for this people, they are used to it. the worry of their live stock and crops is more than than merapi itself. without their live stock or crops there will be in bigger trouble, no source of income when the merapi danger is over.

InsyaALlah you will have your chance. As for GPM or global peace, the have junior members/volounteers called GPTD (group pengkaji tamaddun dunia. they did send junior members for missions to learn(http://gptd.blogspot.com/).


(azahar
ooo...begitu. sewaktu di pakistan saya terjumpa beberapa orang wartawan namun mereka tidak berminat dengan GPM, Aman dan NGO lain. tumpuan mereka cuma mercy sahaja. mereka ke kem ATM mencari mercy sedangkan NGO-NGO lain ramai bersama-sama dengan doktor-doktor ATM kecuali mercy. dia kata, dia diarahkan membuat liputan untuk mercy sahaja dan tidak pada NGO lain. hairan juga ye. Saya juga dimaklum oleh sukarelawan PBSM bahawa mereka terpaksa menghantar pulang wartawan akhbar yang mereka bawa/taja bersama kerana membuat liputan mercy dan mengenepikan PBSM. Projek bersama PBSM dan GPM ditulis dalam berita sebagai projek mercy. hairan juga ye.

saya mengambil gambar untuk koleksi dan kepuasan peribadi. mungkin jika lapang saya akan hantar satu/dua gambar menyertai contest. saya belum pernah menghantar gambar pada majalah/akhbar etc. ;)

Anonymous said...

Very cool design! Useful information. Go on! college basketball betting