Thursday, October 05, 2006

Bubur Lambuk Pelindung Pantai

.

At suterabeach resort Kota Kinabalu
It was taken about 4 years ago using Sony 717


QOTH requested for bahan bubur lambuk. This is my own recipe based on eating my late grandmother's bubur lambuk. Tak sedap minta maaf. Saya tak ada gambar bubur lambuk sebab tak terfikir nak ambik kerana nak cepat memasak dan gambar di atas tidak ada kena mengena dengan bubur lambuk.


Bahan bubur Lambuk

1 Beras 3 put kecil

2. Bawang kecil 10 ulas potong or blend

3. Bawang Putih 10 ulas potong or blend

4. Halia 2 inci ketuk

5. Lengkuas 2 inci ketuk

6. Isi Ikan kerisi/kembong/selayang bakar 3 ekor , lagi banyak lagi sedap

atau ikan bilis 1 cawan tumbuk/blend

7. Isi Ayam cincang 200 gm

8. Isi ikan kering (ikan talang) 100-200 gm baker dan blend

9. Udang kering 100 gm blend/tumbuk

10. Pucuk paku merah 2 ikat siat/potong kasar

11. Daun kunyit 2 helai besar siat/potong kasar

12. Daun Kadok 6 helai siat/potong kasar

13. Daun kesom 30 sen siat/potong kasar

14. Daun keledek/pucuk manis/selasih 30 sen siat/potong kasar

15. Santan pekat 1/2 kg kelapa

16. Asam keping 6 keping

17. Serai 2 batang

18 Serbuk Lada hitam kasar 2 ½ sudu – 3 sudu mengikut selera kepanasan

19 Garam +-

20 Gula pasir 3 sudu

21 All spice ½ camca


Kaedah


Tanak nasi dengan air berlebihan.

Bila nasi dah kembang, masukkan bawang-bawang, halia, lengkuas, serai, asam keeping, ayam cincang. Biar 5 minit, kemudian masukkan pucuk paku, daun kesom, daun kunyit, daun kadok, daun keledek. After 10 min, masukkan sisi ikankering, isi ikan baker, serbuk lada hitam, santan, gula pasir, garam dan apa jua yang ada. Dah agak likat dan daun dah layu, masukkan santan pekat. Tambah garam jika perlu dan tutup api selepas 10 minit. Jangka masa masak 1 ½ - 2 jam api kecil.


Resipi ini ciptaan sendiri. Sedap atau tidak tidak dijamin.


ikelah



28 comments:

Mat Derih said...

Saya sudah rasa bubur lambuk Kg Baru dan memang sedap. Apabila saya rasa bubur lambuk Pahang ini pula, saya rasakan bubur lambuk Pahang inilah yang paling sedap. Hidup saya sudah berubah. Terima kasih Bubur Lambuk Power Root.

dith said...
This comment has been removed by the author.
dith said...

Mat Derih,

Memang power root sebab ramuan semuanya berakar hehe

*hari tu takut kawe tengok Mat Derih and gang berbuka macam tu buka pose yg terakhir buat mereka, haha*

Queen Of The House said...

Terima kasih Ikelah! Insyaallah, dua tiga hari nanti harum semerbak rumah saya dengan aroma bubur lambuk Pahang ala Ikelah :-)

Arwah my grandma used to make a version of bubur lambuk using biji gandum. It has a taste like no other .....

RATU said...

Kalau tambah daging, kacang, santan ok tak...ala ala bubur asyura sikit.

Ragu said...

Ratu ni tak baca betul resepi, kan dah ada santan tu

ifos said...

pos bubur lambuk! =D

Boogey said...

Bila teringat gulai ikan temelian tu, weh terliur balik. Salina pun suka ikan tu tapi naik allerjik dalam kereta. Petai yang beli di Sg Isap tu pun kick. Memulakan balik passion kawe to petai and in KL kawe beli lagi buat sambal tumis kupang. Masa makan tu teringat jugak la kat sorang tu hok tertinggal petai masa nok balik ke russia. Of all things, boleh dia tertinggal petai? Which is worse, tertinggal petai or tertinggal handfon?

Ikelah said...

mat derih
saya terpaksa memasak bubur lambuk lagi pada sabtu ini. Abah sudah beli bahan dan acu akan pulang berbuka.

Hidup saya turut berubah kerana power root. ini kerana masyarakat melayu telah mencemarkan penggunaan bahasa ibunda, bahasa melayu. sebelum ini kita tidak pernah mendengar orang berterima kasih pada benda yang tidak bernyawa tetapi kini ia diiklankan sedemikian rupa.

apakah kita tidak rasa pelik apabila kita selesai makan lauk ikan patin bersama sama rakan-rakan kita dengan tiba-tiba seorang rakan bangkit dan berkata, "terima kasih lauk ikan patin."

dith
akar yang paling hebat ialah akar singa, sangat mujarab.

pada waktu berbuka bukan mat derih dan gang saja yang ada tetapi cook turut berada di situ. demi menjaga hati cook agar bermotivasi, maka kesungguhan dan rasa menghargai perlu dipamerkan.

QOTH
sama-sama dan selamat mencuba.

ratu
andaikata dimasukkan daging, rasanya akan berbeda kerana bau daging yang kuat sedangkan kita inginkan bau dan rasa ikan serta pucuk paku yang mendominasi.

jika ditambah lagi dengan kacang dan dikurangkan airnya, ia akan menjadi bubur asyura dan bukan bubur lambuk.

raru
santan memang ada ditulis seperti yang saudara nyatakan.

ifos
insyaAllah ahad ini akan dimelkan. how is your sister? salam pada dia dan both of you take care.

Ikelah said...

boogey
kelmarin aboh ke pasar tani dan kome kirim ikan temelian. malang sekali tak de sebab malam sebelum tu ribut, orang kampung to ke sungei. kawe berbuka kat rumoh aboh semalam lauk sambal ikan bilis petai masak tempoyok, ikan selor kuning goreng, ikan patin asam pedas dan sayur pucuk paku goreng. malam nanti kesane lagi sebab kawe kerja. besok berbuka kat rumoh aboh, dia ajok sebab acu balik. awok nok join moh lah.

Boogey said...

Kuantan dan KL hanya 3 jam je drive tapi malangnya kawe tak boleh nok join. Dah janji nok berbuka di rumah P5. Dia nak masak gulai ikan patin buah. Tara ke sana nak ambik sekali songkok kawe yang tertinggal dengan dia semenjak raya tahun lepas dia tak hantar hantar lagi. Songkok tu, pagi pagi buta koi tunggu depan kedai Hj Gondal utk beli.

pycnogenol said...

Kawe tinggal 3 beranak aje sekarang. Nak masak bubur lambuk pun, tak berbaloi. :(

Anyway, thanks for the recipe. InsyaAllah, akan cuba suatu hari nanti. ;)

From reading your entry and your response to the comments, I can tell you're a good cook. I really admire men who can cook. Tabik spring sekali lagi!!

Ikelah said...

boogey
asam tempoyok ke? Siapa yang masok? P5 atau yani? kalo tak kene gaye, tawo ebe and cair kedene.

pycno
masaklah dan beri pada jiran. ;)

you are welcome. Masak tu macam orang lain juga, memerhati, bertanya dan mencuba-cuba sebab tak ada buku resipi. thanks again. ;)

mynn said...

huuuuuuuuuuuu nak makan bubur lambukkkk.

Has said...

ikelah, sama macam bubur lambuk saya but minus the lengkuas and asam gelugor. THANKS.

ikelah said...

mynn
sedapppppp

has
sama ngan kelate lah ye! selamat menyambut ramadahan semoga ia menguatkan lagi diri puan dalam menghadapi dugaan.

KKL said...

Daun kesom 30 sen?
Sebijik macam instructions in some recipes in 'Pandai Memasak', tak ambil kira inflation.
Lagi 10 tahun daun kesom 30 sen lagi ke? :)

ikelah said...

pasar malam still 30 sen...hehehe
pasar beserah is 70 sen. :(

how is your bubur lambuk? dah masak ke?

Anonymous said...

37 days to clean credit -
advanced defrag -
adware alert -
adware bot -
affiliate prophet -
affiliate video brander -
anti spyware -
art of approaching -
atomic blogging -
auction classified cash -
automated cash formula -
bbq book -
bloggers pay check -
blogging in action -
body building revealed -
burnthefat -
burn the fat -
carb rotation diet -
cheat your way thin -
chopper tattoo -
cleanup the profits -
cold sore freedom in 3 days -
commission blueprint -
conversationalhypnosis -
conversational hypnosis -
cure for bruxism -
declutter fast -
driver checker -
earth4energy -
earth 4 energy -
easy member pro -
easy tv soft -
eatstopeat -
eat stop eat -

Anonymous said...

fap turbo -
fatburningfurnace -
fat burning furnace -
fatloss4idiots -
final sync -
final uninstaller -
fitness model program -
fit yummy yummy -
flatten your abs -
forex ambush -
governmentregistry -
government registry -
healthy urban kitchen -
homebrew installer -
homemadeenergy -
home made energy -
instant article wizard -
jamo rama -
joyful tomato -
lose man boobs -
lower body make over -
maternityacupressure -
maternity acupressure -
maverick money makers -
meet your sweet -
muscle gaining secrets -
muscle gain truth -
natural cancer treatments -
niche review templates -
nyhms warcraft guides -
pappa pc -
pc booster -
pc optimizer pro -
pc secret formula -

Anonymous said...

pda flix -
privacy control -
publicrecordspro -
public records pro -
push button ecover -
reg defense -
reg genie -
registry easy -
registry genius -
registry smart -
registry winner -
registry winner download -
reverse mobile -
richard mackenzie direct -
rocket japanese -
rotator cuff training -
save my marriage today -
secrets book -
silent sales machine -
silver lotto -
spyware cease -
super affiliate handbook -
the 11 forgotten laws -
thebadbreathreport -
the bad breath report -
thedietsolutionprogram -
the diet solution program -
the power pause -
tmj help -
tonsil stones remedies -
top secret fat loss secret -
turbulence training -
twitter rockstar -
uncle sams money -

Anonymous said...

underground hypnosis -
vincedelmontefitness -
vince del monte fitness -
warcraft millionaire -
warcraft wealth -
warp speed fat loss -
webcomp analyst -
wedding speech 4u -
win back love -
your software website -
zox pro -
zygor guides -
500 love making tips -
acid alkaline diet -
acne no more -
advanced defrag -
adware alert -
adware bot -
affiliate elite -
anti spyware -
anti spyware bot -
article bully -
art of approaching -
auto pilot profits -
bbq book -
blogging in action -
body building revealed -
burnthefat -
burn the fat -
carb rotation diet -
chopper tattoo -
conversationalhypnosis -
conversational hypnosis -
cure for tinnitus -

Anonymous said...

debt free in three -
driver checker -
duplicate file cleaner -
earth4energy -
earth 4 energy -
easy member pro -
easy tv soft -
eatstopeat -
eat stop eat -
end your tinnitus -
fap winner -
fat burning furnace -
fatloss4idiots -
fat loss 4 idiots -
final sync -
final uninstaller -
firewall gold -
fitness model program -
fit yummy yummy -
flatten your abs -
forex auto money -
forex auto pilot -
forex confidante -
game tester guide -
governmentregistry -
government registry -
healthy urban kitchen -
higher faster sports -
homebrew installer -
homemadeenergy -
home made energy -
i am big brother -
instant profit machine -
i want a teaching job -

Anonymous said...

joyful tomato -
lose man boobs -
lower body make over -
macro virus -
magic of making up -
make money taking surveys -
malware bot -
maternityacupressure -
maternity acupressure -
meet your sweet -
moles warts removal -
money siphon system -
muscle gaining secrets -
my airfare secrets -
my miracle loans -
my out of control teen -
natural cancer treatments -
ovarian cyst cures -
pc optimizer pro -
piano for all -
prevent sweating -
privacy control -
publicrecordspro -
public records pro -
pvp bible -
quick article pro -
quit smoking today -
reg defense -
reg genie -
registry easy -
registry genius -
registry smart -
registry winner -
registry winner download -

Anonymous said...

reg tool -
relationship headquarters -
reverse mobile -
richard mackenzie direct -
rocket japanese -
rotator cuff training -
satellite tv pc master -
secrets book -
spy no more -
spyware cease -
survey scout -
the bad breath report -
thedietsolutionprogram -
the diet solution program -
the guru assassin -
the power pause -
tmj help -
tonsil stones remedies -
turbulence training -
two minute profits -
vincedelmontefitness -
vince del monte fitness -
warp speed fat loss -
web traffic machines -
wedding speech 4u -
wind plans -
xp repair pro -
your fun business -
zygor guides -
500 love making tips -
acid alkaline diet -
acne no more -
advanced defrag -
anti spyware bot -

Anonymous said...

art of approaching -
banish tinnitus -
beat eczema -
blood pressure normalized -
burnthefat -
burn the fat -
conversationalhypnosis -
conversational hypnosis -
cpa arbitrage -
creative date ideas -
debt free in three -
digital background -
dirty talking guide -
discus fish secrets -
duplicate file cleaner -
dw insider -
earth4energy -
earth 4 energy -
easy tv soft -
easy web video -
eatstopeat -
eat stop eat -
end your tinnitus -
error doctor -
evidence smart -
fap winner -
fat burning furnace -
fat loss 4 idiots -
final sync -
final uninstaller -
firewall gold -
fitness model program -
fit over 40 -
fit yummy yummy -

Anonymous said...

flatten your abs -
forex auto pilot -
gain opinion -
gold secrets -
government records -
governmentregistry -
government registry -
green diy energy -
healthy urban kitchen -
highest pay surveys -
holo think -
homemadeenergy -
home made energy -
i want a teaching job -
joyful tomato -
keyword elite -
learn photoshop videos -
lmt forex formula -
lower body make over -
macro virus -
malware bot -
maternityacupressure -
maternity acupressure -
meet your sweet -
microcap millionaires -
moles warts removal -
money siphon system -
muscle gaining secrets -
my list strategy -
my phone riches -
natural cancer treatments -
online tv pc -
panic away -
pdf creator -

Anonymous said...

peel away ads -
pips leader -
ppc web spy -
prevent sweating -
privacy control -
publicrecordspro -
public records pro -
questions for couples -
quick article pro -
quick paid surveys -
quit smoking today -
reg defense -
registry winner -
reg tool -
reverse mobile -
richard mackenzie direct -
rocket german -
rotator cuff training -
rss feeds submit -
satellite pc box -
save the marriage -
spy no more -
spyware stop -
super seduction power -
surefire trading challenge -
tattoo me now -
the bad breath report -
thedietsolutionprogram -
the diet solution program -
the dog food conspiracy -
the mini site formula -
tmj help -
tonsil stones remedies -
truth about abs -